A la imatge podem veure un iceberg a punt de fondre’s. Tot i que aquestes masses de gel es troben lluny de casa nostra, el seu desgel, també afecta a la qualitat de l’aigua a l’Empordà.
Accelerat pel canvi climàtic, té efectes que ens arriben de forma indirecta. A mesura que el gel es fon, es modifiquen els equilibris químics i físics dels ecosistemes aquàtics, i aquests canvis poden acabar afectant la qualitat de les aigües subterrànies a tot el planeta.
Les aigües dolces agafen un to taronja. Aquest canvi de color en les aigües dolces es deu al desgel derivat del canvi climàtic del permagel (capa del sòl permanentment congelat en les regions polars), que allibera minerals que abans estaven atrapats sota el terra gelat i que ara han passat als rius i rierols.
Aquests minerals es filtren al terreny i arriben als aqüífers.
El desgel del permagel exposa els minerals a l’oxigen, provocant la meteorització. Aquesta reacció química augmenta l’acidesa de l’aigua i dissol metalls com el zinc, el coure, el cadmi i el ferro. Aquest últim és el més evident, ja que tenyeix l’aigua d’un color taronja oxidat que pot arribar a ser marró.
Aquesta coloració taronja/marronosa de les aigües no només té un impacte visual, sinó que també afecta la qualitat de les aigües subterrànies.
A l’Empordà, tot i que no hi ha permagel, els efectes globals del desgel i del canvi climàtic poden tenir conseqüències similars en la qualitat de l’aigua subterrània, especialment quan s’observen valors alterats de ferro i manganès.
En el darrer any, a Diparsa, moltes de les consultes i tractaments d’aigua que hem realitzat han estat degudes a un augment de la presència de ferro i manganès, amb valors per sobre de 200 i 50 µg/L, respectivament. Aquest increment ha estat molt elevat en diferents punts del país.
Si teniu un pou a l’Empordà que presenta una decoloració taronja/marronosa, és molt probable que tingui valors alts de ferro i manganès. Si és així, podem oferir-vos una solució al vostre problema, fer-ne una valoració i aplicar el tractament adequat per a la potabilització de l’aigua.
Tractament de l’aigua amb ferro i manganès a l’Empordà
La seva presència a l’aigua normalment no representa un perill per a la salut, però pot ser una font de problemes per al subministrament, ja que pot afectar-ne el sabor, el color i l’olor, així com danyar les canonades.
Tots dos metalls donen un fort sabor metàl·lic a l’aigua i provoquen taques.
Mesures específiques per una bona qualitat de l’aigua
L’aigua que prové de pous pot semblar incolora al principi, però amb el temps apareixen taques o partícules de color marró ataronjat (ferro) o negre (manganès) a mesura que l’aigua s’exposa a l’oxigen.
Segons el Reial decret 3/2023:
-
El ferro no ha de superar els 200 µg/L.
-
Quan els nivells de ferro siguin superiors a 300 µg/L, es recomana aplicar mesures correctores de manera immediata.
-
El manganès no ha de superar els 50 µg/L.
Un bon tractament d’aigua elimina completament el ferro i el manganès, deixant l’aigua preparada per al seu consum.
Si creieu que la vostra aigua, especialment si és d’un pou a l’Empordà, conté ferro i manganès, contacteu-nos i us oferirem la solució que millor s’adapti a les vostres necessitats.